TRANS OYUNCU ÇAĞLA AKALIN: İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Zürih Film Festivali’nde yarışacak olan “Köpek” filminin trans oyuncusu Çağla Akalın, filmi, oyunculuk serüvenini ve sosyal hayatında yaşadığı zorlukları anlattı.

11427867_937712209585452_983101497913583875_n

Çağla Akalın, Köpek filminin başrol oyuncusu.

Hakan Güngör
twitter.com/bayhakangungor

Çağla Akalın, önce İsviçre, ardından Türkiye’de vizyona girecek olan “Köpek” filminde başrolde oynuyor. Zürih Film Festivali’nde yarışacak olan film, bir eczacı ile transeksüel sevgilisinin hikayesi anlatılıyor. Akalın, rol teklifinin filmin yönetmeni Esen Işık ve oyuncu Arzu Gamze Kılıç’tan geldiğini belirtti. Başrol için birkaç aday arasından seçildiğine değinen Akalın, “Oyunculuk adına eğitimim yok. 1 aylık oyunculuk dersi programı hazırlandı. Yönetmenimiz 2 günlük dersin ardından, gerek olmadığına karar verdi. Beni motive ederek Ebru karakterine bürünmemi sağladı. Sonucunda ortaya doğal bir oyunculuk çıktı” dedi.

Filmin hayatında çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Akalın, “Malum, bizlerin doğurganlık özelliği yok. Ben böyle işlerle doğurduğuma, ürettiğime inanıyorum. Sonsuza dek yaşayacak çok güzel bir çocuk oldu benim için bu film. Bu, insanlara, ülkemize, dünyaya trans bireyleri anlatmamın başka bir dili” ifadelerini kullandı.

11179979_947361595295049_5390111997673093761_n

Köpek’in yönetmenliğini Esen Işık yaptı.

AMAZON RUHLU BİRİYİM

Akalın, filmde canlandırdığı trans kadınla duygusal yönden benzerlikler taşıdığını ancak mantık olarak farklı olduklarını söyledi.

Kendisinin mücadeleci, hırslı ve “amazon ruhlu” bir trans olduğunun altını çizen Akalın, hayatı boyunca mücadele ve varlığını kabul ettirme savaşı verdiğini ifade etti.

Bugüne dek Kahramanlar dizisi ve Bir Hikayem Var filminde küçük rollerde yer aldığını hatırlatan Akalın, şarkı da söylediğini vurguladı. Birçok mekanda sahne alan Akalın, bir albüm çıkarmak istediğini belirtti.

Trans bireylerin sorunlarına yer verdiği bir blogu olan Akalın, “Blog yazmaya başladım ama sesimi ve yazmak istediklerimi, hedeflediğim kesime duyuramadığıma inanıyordum. Sevgili Onur Akay ve Bilal Özcan ile iletişime geçtim. Onların sitesi magazinmatik.com’da yazmaya başladım. Hem güncel konularda, hem de magazin üzerine yazıyorum” ifadelerini kullandı. Yazılarının takip edildiğini söyleyen Akalın, bunu kendisine gelen binlerce mesaj sayesinde anladığını vurguladı.

“KADERCİLİĞİ BIRAKMALIYIZ”

Akalın, trans kimliği nedeniyle medya dünyasında ayrımcılığa uğradığını söyleyerek, “Büyük gazetelerin magazin eklerinde yazmayı çok istedim. Tuğba Özay, Fatih Ürek, Tuğba Özerk ve daha bir çok ünlü ile röportajlar yaptım. Bunları büyük gazetelere sundum fakat dönüş yapılmadı. Hatta hazırlayıp yolladığım bir haber başka kişinin imzası ile yayınlandı” dedi.

Bir trans bireyin isterse cumhurbaşkanı bile olabileceğini ifade eden Akalın, “Bizler zeki ve özel insanlarız. Kaderciliği bırakıp bana iş vermezler, bana şöyle derler, ben yapamamları bırakıp, sadece hedefe odaklanıp başarıya koşmak gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Modelliğe ve köşe yazılarına devam etmek ve yeni film ve dizi projelerinde yer almak istediğine değinen Akalın, filmdeki bir repliğinde “Ben artık sadece sevmek değil sevilmek de istiyorum” dediğini hatırlatarak şunları söyledi: “Gerçek hayatta, tüm LGBTİ arkadaşlarım adına biz artık mücadele vererek yaşamak değil insanca yaşamak ve yaşatılmak istiyoruz.”

(21 Ağustos 2015’te Evrensel’de yayımlanmıştır)

Yorum bırakın