ÇAĞDAŞ ULUS’TAN 24 SAAT: UĞUR MUMCU’NUN ÖLDÜRÜLÜŞÜ VE ABD’DEKİ SUİKAST

Gazeteci Çağdaş Ulus, 2. kitabı “24 Saat”te Türkiye’den ABD’ye uzanan iki suikastın öyküsünü; Uğur Mumcu suikastı ile CIA merkezine 100 metre uzaklıkta gerçekleşen bir saldırıyı kaleme alıyor.

çağdaşulus

Çağdaş Ulus, Vatan muhabiri.

Hakan GÜNGÖR
twitter.com/bayhakangungor

Çağdaş Ulus, “24 Saat“te hem Uğur Mumcu cinayetinde yaşananları bir kez hatırlatıyor, hem de tozlu raflarda kalmış, ABD’de düzenlenen suikastta Türkiye uzmanı Lansing Bennett’in nasıl ve neden öldürüldüğü soruları üzerinde duruyor.

Ulus dikkatle incelediği ve didik didik ettiği gazete kupürleri ve belgeleri zaman zaman polisiye bir romanı andıran üslubuyla aktarıyor.

Uğur Mumcu’ya düzenlenen suikast ve ardından olup bitenler konusunda hafızaları tazeleyen kitapta Mumcu cinayetinden sonra olayın araştırılmasında bizzat bulunan Ceyhan Mumcu’nun kaleme aldıkları da yer alıyor. Kitapta, geliyorum diyen bir cinayete nasıl göz yumulduğu, suikastı aydınlatmaya giden yolun devletin karanlık dehlizlerinde nasıl kapatıldığını görüyoruz. Öyle ki, Mumcu’nun öldürülüşünün ardından bırakın delil toplamayı, olay yerinin süpürülmesi gibi akıl almaz olayları bir de Ulus’un kaleminden okuyoruz.

24saat-çağdaş ulus

“24 Saat” Tekin Yayınevi’nden çıktı.

24 SAAT ARAYLA DÜZENLENEN SUİKASTLAR

Mumcu’nun öldürülmesi adeta “Geliyorum” diyordu. Ulus, Mumcu suikastıyla ilgili bir bilgiyi Türk istihbaratı ile paylaşan CIA Ajanı Bennett’in Mumcu’nun suikastından 24 saat sonra nasıl öldürüldüğünü anlatıyor. Üstelik Bennett’in öldürülmesi Amerika Birleşik Devletleri tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir suikast sonucunda gerçekleşiyordu.

CIA’nın genel merkezine yalnızca 100 metre mesafedeki bu suikast ABD’de uzun yıllar tartışılmıştı. Bu mesafede böylesi bir suikasta kim, nasıl karar vermiş, dahası bunu nasıl hayata geçirmişti? Suikastçılar nasıl ellerini kollarını sallayarak olay yerinden uzaklaşmıştı? 24 saat arayla düzenlenen bu iki suikast neye işaret ediyordu?

Ulus, kitabında ABD’nin Ortadoğu’yu cehenneme çeviren politikalarının sonuçlarına değindiği kitabında Gaffar Okkan’ın öldürülüşü üzerinde de ayrıca duruyor. Mumcu’nun ardından yazılan köşe yazılarından bazılarının da yer aldığı kitap, gazete taraması ve arşiv çalışmasının değerli bir örneği olarak raflardaki yerini alıyor.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: