KARİKATÜRİST SEMİH BULGUR: METALURJİ MÜHENDİSİYDİM, DÜŞ MÜHENDİSİ OLDUM

Portre karikatürleri ile tanınan Karikatürist Semih Bulgur, “Düş Mühendisi 2123” adlı kitabının yaz aylarında tamamlanacağını açıkladı. Semih Bulgur, kitabında sınırların kalktığı bir dünyayı anlatacak.

semihbulgur1

Semih Bulgur 38 yaşında.

Hakan Güngör
twitter.com/bayhakangungor

Semih Bulgur, “Düş Mühendisi 2085”, “Son Cariye”, “Zabit Londra’da”, “Arabalı Sokak Çocuğu”, “İyi Kalpli Seri Katil” gibi kitaplarının ardından “Düş Mühendisi 2123”ün çalışmalarını sürdürüyor. Sınırların olmadığı bir dünyada, üstün insanı bulmak üzere kobay olarak kullanılan ve mutasyona uğrayan varlıklara karşı verilen mücadeleyi anlatacak olan “Düş Mühendisi 2123” romanında Semih Bulgur’un karikatür ve çizimleri de yer alacak.

Kitapta, “Düş Mühendisi” 2085’te kurduğu Dünya birliğini, 2123’te gezegen medeniyetine çevirmek için isyancılar ile savaşıyor ve bütün kanunların değişeceği bir gün geliyor. Düş Mühendisi adil bir dünya için mücadele ettikten sonra ‘Demanyator Amarus’ adıyla anılacak olan devrimi gerçekleştiriyor. Görsel unsurların büyük yer tutacağı romanın yayın tarihi Facebook’taki Semih Bulgur Sevenler grubundan duyurulacak.

4“KALEMLE KAĞIT ÜZERİNDE DOLAŞIRKEN YOLLAR KARİKATÜRE ÇIKTI”

Bulgur, “Mutsuz bir mühendisken, ‘düş mühendisi’ olmayı seçtim” diye konuşuyor. “Kalemle kağıt üzerinde dolaşırken o yollar bir yere çıktı. O yol da beni karikatüre götürdü. Karikatüre çok geç başladım. İlk zamanlar gece gündüz çizdim. 3 saat uyuduğum zamanlar oldu” diyor Bulgur.Metalurji mühendisliği eğitimi alan ve bir süre metalurji alanında çalışan Bulgur, bu işten karikatür alanındaki kadar keyif almadığını belirtiyor. 29 yaşında radikal bir karar alarak mühendisliği bırakan Bulgur, kararının ardından hayatına bir karikatürist olarak devam etmiş.

ARABALIKAPAK

Kendi fırçasından Semih Bulgur.

“PORTRE KARİKATÜRLER YAPARAK PARA KAZANDIM”

Türkiye’nin dört bir yanında 20 bini aşkın insanın portre karikatürünü çizen Bulgur, “Portre karikatürler insanlar için unutulmaz bir hatıra oluyor. Yolda insanlar selam verip yıllar önce kendilerinin portre karikatürünü çizdiğimi ve hala sakladıklarını söylüyorlar. Bu benim için inanılmaz bir mutluluk” diyor.

Semih Bulgur, Londra’da yayınlanan Avrupa gazetesi için de çizimler yapıyor, köşe yazıları kaleme alıyor. “Zabit in London” isimli karikatür dizisinde bir Türk’ün İngiliz kültürüne uyum sağlama çabaları üzerinden mizah yapıyor. Bulgur, siyasi karikatürler de çiziyor. Hatta bu karikatürler nedeniyle tehditler aldığı da olmuş. Ancak fikirlerinden taviz vermemiş ve eleştirel karikatürlerini çizmeyi sürdürmüş.

1“BELİRLİ LOBİLERDEN DEĞİLSENİZ İŞİNİZ ZOR”

Peki zorluklar nedeniyle pişmanlık duyduğu anlar oldu mu Bulgur’un? “Mühendisliği bırakma kararı aldığımda çevremden büyük baskı gördüm. Neredeyse evlatlıktan reddediliyordum. İyi bir firmada, iyi koşullarda çalışıyordum. Evet, bu işte çok daha fazla para kazanabilirdim. Ama mühendislik yaptığım her güne lanet ettim. Şimdi yaptığım işten dolayı ise çok mutluyum” diyor Bulgur ve karikatürü bırakmayacağını, tüm zorluklarına rağmen mesleğini yapmayı sürdüreceğini belirtiyor. Bağımsız bir sanatçı olarak yoluna devam ederken çok büyük güçlüklerle karşılaşmış Bulgur.

Penceresiz odalarda kaldığı, arabada sabahladığı olmuş. Ancak pes etmemiş. “Her sanatçı büyük kitlelere ulaşmak ister. Herkes Oğuz Aral, Bedri Koraman, Semih Balcıoğlu olmak ister. Ancak günümüzde böyle olmak için belli lobilerden, gruplardan, okullardan olmanız gerekiyor” diye konuşuyor Bulgur. “Benim 10 yılda geldiğim noktaya, holdinglerin ve medyanın desteği ile 1 yılda gelenler olabiliyor. Arkanızda şirketler, büyük yayınevleri yoksa geçinmek çok zor olabiliyor” diyor.

3

Yorum bırakın