
Redondo; Bask kültürünü, geleneklerini, insan ilişkilerini temel alarak, görünen o ki, yerelden evrensele yol alıyor.
Dolores Redondo’nun esrarengiz ve mistik olaylara yer verdiği romanı“Gardiyan”, İspanya’nın Bask bölgesindeki Baztan Ormanı’nda işlenen cinayetler üzerine kurulu.
Hakan Güngör
twitter.com/bayhakangungor
Çok satan kitapların yazarı Dolores Redondo, “Gardiyan” isimli kitabıyla tedirgin ediyor, heyecanlandırıyor, kalp atışlarını hızlandırıyor. Martı Yayınları’ndan çıkan ve “Ölüm sizi bulamasın diye görünmez olmak istersiniz” mottosuyla yayınlanan kitap, polisiye edebiyatın popüler örneklerinden biri…
TRAVMALARLA MÜCADELE
Amaia Salazar, genç bir kadın dedektiftir. Zor bir çocukluk geçirmiştir, ciddi psikolojik problemleri olan annesinden gördüğü şiddetin hala etkilerini yoğunluklu olarak yaşayan biridir. Amaia, annesiyle olan sorunlu ilişkisi ve üzerinde çocuk yaştan itibaren var olan baskılar nedeniyle kendi yoluna gitmiş, çocukluk travmalarıyla başa çıkamadığından kardeşleri ile arasına da mesafe koymuştur. Kocası James’le uyumlu bir çifttirler, tek problemleri çocuklarının olmamasıdır. Hırslı biridir, işini iyi yapmak ve mesleğinde yükselmek için elinden geleni yapmaktadır.
YARATIK MI, CANİ Mİ?
Bir gün, yaşadığı şehir bir cinayetle sarsılır. Henüz ergenlik çağındaki bir kız öldürülmüştür. Ceset, bir ormanda bulunmuştur. Kıyafeti boydan boya yırtılmış, cinsel organındaki kıllar tıraş edilmiştir. Kolları ise dua eden Meryem şeklinde yerleştirilmiştir. Vahşice işlenmiş cinayet için alarma geçilir. Araştırmalar sürerken, aynı yaşlarda bir başka kızın cesedi bulunur. Katil, kızın iç çamaşırını çıkararak elbiseyi yırtmıştır. Cinsel organındaki kıllar yine tıraş edilmiştir. Katil, genç kızın cinsel organına bir tür çörek bırakmıştır. Bu caninin kim olduğu üzerine dedektiflerin de aklına pek çok ihtimal gelir. Hatta bunun bir “yaratık” olduğu iddiaları bile atılır ortaya. Basajaun, bölgede yaşayanların yüzyıllardır ormanda yaşadığına ve uzun süredir ortalarda görünmediğine inandığı bir yaratıktır, adeta ormanın gardiyanıdır. Doğayı ve saflığı koruduğuna inanılan bu yaratığı bir zamanlar gördüğünü iddia edenler hâlâ vardır ve ormanın derinliklerinde işlenen bu cinayetlerin de sebebinin Basajaun olabileceği fikri Amaia’nın bile kafasını karıştırmaya yetecektir.
“İDEAL SAFLIK”
Bu sırada üçüncü bir cinayet daha işlenir. Cinayetlerdeki ortak özellikler artık apaçık ortadadır, öldürülme şekilleri dışında öldürülen üç kişi de ergenlik yaşlarındaki kız çocuklarıdır, hepsi güzel kızlardır ve aileleri ile bazı problem yaşayan insanlardır. İpuçları bir araya getirildiğinde şu sonuçlar ortaya çıkar; katil çocukluk kavramına aykırı düşen, olgunluğun sembolü olan cinsel organlardaki tüyleri kesmektedir. Cinsel organın üzerine de bölgenin geleneksel tatlısı olan bir çöreği koymaktadır. Bu geleneksel değerlere bir göndermedir. Ormandaki yabani hayvanlar bu çöreği yerken, kızların genital bölgelerini de paramparça etmektedir. Katil, kıyafetleri yırtmaktadır çünkü anlaşılan o ki bu kıyafetlerin “ideal saflığa” aykırı olduğunu düşünmektedir. Peki bu mahremiyet ve geleneklere bağlılık nedeniyle insan öldürmeyi göze almış cani kimdir? Gerçekten bir canavar mı, yoksa canavarca hislere sahip bir insan mı?
YERELDEN EVRENSELE ALINAN YOL
Dolores Redondo caninin peşinden okuru sürüklerken, defalarca ters köşeye yatırıyor. Okur bir noktadan sonra Amaia ile bütünleşiyor ve yeni bir cinayet işlenmeden katilin yakalanmasını öylesine istiyor ki, sayfaların okunma hızı artıyor! Bunu başaran yazar Dolores Redondo, 1969 doğumlu. Hukuk ve gastronomi eğitimi gördükten sonra bir restoran açtı. Bu süreçte kısa öyküler de yazmaya başladı. Çocuk kitapları da kaleme alan Redondo’nun romanları bugüne dek milyonlarca sattı. Gardiyan, bir üçlemenin ilk kitabı ve bugüne dek İspanya’da 300 bin sattı, 32 ülkede yayınlandı. Kitabın filminin çekilmesi de gündemde. Redondo, genç bir yazar olarak polisiye edebiyatta adını ciddi şekilde duyurmasının yanı sıra, son zamanlarda polisiyedeki İskandinav ülkeleri hegemonyasını da kırarak Bask etkisini Avrupa’da hissettiriyor. “Gardiyan” da, Bask kültürünü, geleneklerini, insan ilişkilerini temel alarak, görünen o ki, yerelden evrensele yol alıyor.
(Milliyet Kitap- 20 Şubat 2015)