İSTANBUL KİTAP FUARI PROGRAMI AÇIKLANDI: OKUR SAYISININ ARTMASINDA FUARIN PAYI ÇOK

34. İstanbul Kitap Fuarı bu yıl ‘Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak’ teması ve Romanya’nın onur konukluğu ile 7-15 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

29863

TÜYAP’ın düzenlediği İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yıl onur konuğu Romanya.

Ahmet ASLAN
Hakan GÜNGÖR

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinin bulunduğu Büyükçekmece’de kapılarını açacak olan fuar programı Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Fuarcılık Grubu Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Dimitrie Kantemir Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu ve Romanya Kültür Bakanlığı Koordinatörü Alexandru Popescu’nun katıldığı bir basın toplantısı ile açıklandı.

Romanya’nın onur konuğu olduğu fuarda, Karikatürist Tan Oral, “onur çizeri” olarak belirlendi. Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican gibi Rumen yazarların yer alacağı fuar süresince Tan Oral’ın da katılımıyla panel ve etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca Oral’ın çalışmalarından seçmelerin bulunduğu bir sergi kitapseverlerle buluşacak.

7-15 Kasım’da düzenlenecek İstanbul Kitap Fuarı’nda, Aziz Nesin de anılacak. Nesin Vakfı tarafından Işın Önol küratörlüğünde hazırlanan “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisi fuar boyunca ziyaretçileri ağırlayacak.

Fuarın konukları arasında yer alan isimlerden bir diğeri Sarah Jio olacak. New York Times’ın çok satanlar listesinde yer alan Jio’nun kitapları Türkiye dahil 27 ülkede yayımlanmıştı.

SİYASİ SÜREÇ YAYIN DÜNYASINI ETKİLEDİ

TÜYAP Fuarcılık Grubu Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, seçim süreci ve çatışmaların fuarı nasıl etkileyeceği ile ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı: “Bizi şimdiye kadar hiçbir şey etkilemedi. Ama tabii havayı etkiler. Seçimden sonra, 2 Kasım’da ne olacağı belli değil. Seçim sonuçları toplumda düş kırıklığı ve panik havası da yaratabilir. Ama biz kendi işimizi doğru düzgün yapmaya devam edeceğiz.” Kavukçuoğlu, Türkiye’de kitap okuma oranının düşük olduğu algısıyla ilgili olarak ise “Bir sendikanın yaptığı gözlemden ibaret olan, somut veriye dayanmayan yedi kişiye bir kitap düştüğü söylentisi var. Somut veriler bunun doğru olmadığını gösteriyor. Türkiye’de kişi başında 7.3 kitap düşüyor. İnsanlar kitap okuyor ve giderek sayı artıyor. Çok sayıda kütüphane açılıyor. Kitabevleri sayısında da artış var. Kadıköy’de, Beyoğlu’da pıtrak gibi kitapçı var” dedi. “Bu artışta kendimize de pay çıkarıyoruz” diyen Kavukçuoğlu, “Bunda İstanbul Kitap Fuarı’nın da katkısı var. Çocuklardan başlayarak insanlara kitabı sevdirmek okutmak üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise, seçim süreci ve çatışmalar hakkında “Bu koşulların TÜYAP’tan öte sosyal hayatı ve ekonomiyi etkileyeceğinden endişe ediyorum. İnsanların bu gibi durumlarda ilk vazgeçtikleri şey kültürle ilgili tüketim oluyor” dedi. Nisan ayından bu yana kültür hayatında ve yayıncılık dünyasında bir durgunluk olduğunu vurgulayan Celal, Türkiye’deki kitap okuma oranıyla ilgili olarak, “Geçmişte de kötü değildi, şimdi de değil. Korsan yayınların da eklenmesi halinde yılda kişi başına düşen kitap rakamı 9’a, 10’a çıkar” diye konuştu.

‘ROMANYA VE TÜRKİYE HALKI BENZİYOR’
Romanya Kültür Bakanlığı Koordinatörü Alexandru Popescu, Türkiyeli yazarları takip edip etmediği ile ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı: “Orhan Pamuk, Elif Şafak, İrfan Orga gibi isimleri okuyorum. Kitapları okurken Romanya ve Türkiye halkı arasında birçok benzerlik olduğunu görüyorum. Politik ve kültürel tarihinde benzerlikler var.” Fuardan en büyük beklentisinin Türkiyeli okurların Rumen edebiyatını keşfetmeleri olduğunu belirten Popescu, fuarla birlikte Türkçeye çevrilen Rumence kitap çevirisinin artacağını umduğunu söyledi.

(8 Eylül 2015’te Evrensel’de yayımlanmıştır.)

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: