GÜLSÜM CENGİZ: EMEK YERDE KALMAZ

Şair Yazar Gülsüm Cengiz, Eray Canberk’le birlikte derlediği ‘Selam Yaratana-Emek Şiirleri’ kitabını ve emeğin şiirlere yansımasını anlattı.

34989

Gülsüm Cengiz.

İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Evrensel Basım Yayın’ın düzenlediği söyleşide Şair Yazar Gülsüm Cengiz, “Yeni dünya düzeninde emek için yazmak dinozorluk sayılıyor. Ama biz emek için yazmayı sürdüreceğiz” dedi.

90’lı yılların ikinci yarısından itibaren emek temalı şiirleri biriktirmeye başladığını, TRT için yapılan bir programda bazı emek şiirlerini okuması üzerine Eray Canberk’in kendisine bir derleme teklifinde bulunduğunu belirten Cengiz, kitabın yayımlanmasının ardından Server Tanilli, Turgay Fişekçi ve Ataol Behramoğlu gibi isimlerin kitapla ilgili olumlu yazılar yazdığını hatırlattı.

Cengiz “’Selam Yaratana’ kitabı, Türkiye’de ilk kez yapılan bir şeydi. Önümüzde daha önceden yapılmış, bir araya getirilmiş bir eser yoktu. Elimizden geldiğince kusursuz hale getirmeye çalıştık. Umarım bundan sonra böyle bir konuda derleme yapmak isteyenler için iyi bir kaynak niteliği taşır” dedi. Cengiz, kitabın adının Nazım Hikmet’in “Türkiye işçi sınıfına selâm!/ Selâm yaratana!/ Tohumların tohumuna, serpilip gelişene selâm!” dizelerinden hareketle koyulduğunu vurguladı.

“Emek yerde kalmaz” diye konuşan Cengiz, “Emeğin savunulması için yaşayanlara, yaşamını yitirenlere borçluyuz. Hayatı üretenlere selam olsun” ifadelerini kullandı.

Kısa süre önce hayatını kaybeden Sennur Sezer ve Gülten Akın’ı anan Cengiz, iki şairin emek üzerine yazdığı şiirlerinden dizeler okudu. Cengiz, “Yoksullar, emekçiler, kadınlar iki önemli şairi yitirdi” diye konuştu.(KÜLTÜR SERVİSİ)

(11 Kasım 2015’te Evrensel’de yayımlanmıştır)

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: