MUĞLA KİTABINDA ÇİLLER NASIL YER ALACAK

Hakan Güngör
twitter.com/bayhakangungor

Yerel gazeteler, ulusal gazetelerin Ege ekleri son zamanlarda bir projeden bahsediyor. “Muğla için 100 yılda 100 kadın projesi” kapsamında Muğla’ya emek veren kadınlar belirlenecek ve bilgiler bir kitapta toplanacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nun birlikte yürüttüğü proje, önemli ve nitelikli bir çalışma olacak gibi görünüyor. Haberlerde adı geçen ve kitapta yer alması beklenen isimlerden biri de Tansu Çiller. Ancak kamuoyunu aydınlatmaları gereken bir nokta var. Bu kitapta, kişilerin biyografileri mi yer alacak, yoksa yalnızca Muğla için hizmetleri mi?

Çiller’in “Kurşunları” Ne Olacak

Tansu Çiller’in bir zamanlar bulunduğu makama saygım var; Muğla’ya emeği geçen kadınlar listesi hazırlanacaksa, Çiller yok sayılamaz. Ama eğer kitap yalnızca bu isimlerin Muğla’ya katkılarından mürekkep olmayacaksa, yaşamları da ele alınacaksa, örneğin Çiller’in Susurluk sürecindeki tavrı ele alınacak mıdır?Muğla’nın Çiller sayesinde aldığı devlet yardımları yazılırken, Çiller’in “Devlet için kurşun atan da şereflidir, yiyen de şereflidir” şeklindeki faili meçhuller döneminde sarf edilmiş bu vecizesine de yer ayrılacak mı?

Muğla-Amerika Hattı

Mehmet Ali Birand’ın 28 Şubat Belgeseli’nde, Çiller’in Amerika’daki gayrimenkullerinin 7 Milyon Dolar’ı geçtiğinin ileri sürüldüğünden bahsediliyordu. Sözgelimi, Muğla’nın zenginleşmesine katkısından bahsedilirken, Amerika’daki zenginlikler de kitapta olacak mı? Üstelik belgeselde aktarıldığına göre, bu mal varlığı Çiller’in Devlet Bakanlığı döneminde edinilmişti. Dahası, yine belgesele göre, Çiller, başbakanlığa aday olduğunda malvarlığı bildiriminde bulunmuş ancak Amerika’da gayrimenkullerden söz etmemişti. Bunlar kitapta kendine yer bulacak mı? Çiller, bu malvarlığını, 1973’te babasından kalan 29 Bin Dolar’ın verimli kullanılmasına bağlamıştı… Kitap basıldığında bu yanıtla da karşılaşacak mıyız?

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan’ın 15 Mart 2012 tarihli yazısında hatırlattığı cümle de mühim… Çiller’in, Türkiye tarihinin en büyük vicdan yaralarından Madımak Katliamı sürecinde sarf ettiği “Otelin etrafını saran vatandaşlarımıza hiçbir biçimde zarar gelmemiştir” cümlesi kitapta bir ara başlık olarak kendine yer bulur mu?

Tansu Çiller Köyden mi Geldi

Çiller sayfalarında olup olmayacağını merak ettiğim bir cümlesi daha var. Çiller’in Muğla köylerine de katkıları, hizmetleri olmuş olabilir. Muğla köylerinin gelişimi için yaptıklarından bahsedilirken, Milliyet’te 3 Aralık 2000’de haberini gördüğümüz, mal varlığı ve oturduğu yalı tartışma yarattığında söylediği “Köyden gelmedim ki, tabi villada oturacağım” cümlesi en azından dipnot olacak mı?

Böyle bir kitap yazılacaksa, Çiller mutlaka yer almalıdır… Ama sorumu tekrarlıyorum, bu isimlerin Muğla için yaptıkları mı yazılacak, yoksayaşam öyküleri, faaliyetleri de kitapta yer alacak mı?

(19.7.2013’te Muğla Haber Gazetesi’nde yayımlanmıştır.)

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: